Η σωστή επιλογή του κυνηγετικού όπλου

Article Details 

Κατάλογος σελίδων » Article Details
Submit Link | Latest Links | Latest Articles | Submit Article | Top Hits  
Login | Register
Η σωστή επιλογή του κυνηγετικού όπλου

Date Added: January 12, 2013 04:30:53 PM
Author: Fotis Tatsis
Category: Αθλητισμός & Χόμπι: Διάφορα Χόμπι

Όλοι οι κυνηγοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ερώτηση «ποιο όπλο να επιλέξω;». Σήμερα, υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα με εξαιρετικές αποδόσεις και ο κυνηγός έχει μια ευρεία γκάμα επιλογών. Ας εξετάσουμε από την αρχή την σωστή επιλογή όπλου:


Καινούριο - Μεταχειρισμένο

Αρχικά ο κυνηγός πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να αγοράσει ένα καινούριο ή ένα μεταχειρισμένο όπλο. Κύριος παράγοντας είναι τα χρήματα. Σαφώς ποιοτικά το καινούριο όπλο σχεδόν πάντα υπερτερεί έναντι του μεταχειρισμένου. Φυσικά κυκλοφορούν και κάποια αξιόλογα κομμάτια μεταχειρισμένων όπλων στην αγορά.


Μονόκαννο - Δίκαννο - Αυτογεμές

Το μονόκαννο αποτελεί την πλέον οικονομική λύση με κόστος περί τα 100€. Το βασικό μειονέκτημά είναι ότι δεν έχουμε δυνατότητα για δεύτερη βολή και η (συνήθως) κακή σκοπευτική του γραμμή. Δεν προτιμάται από τους κυνηγούς.


Πλαγιόκαννο

Το πλαγιόκαννο αποτελεί το κλασσικό όπλο του κυνηγού, χρησιμοποιούνταν πάρα πολύ στις προηγούμενες γενιές. Έχει μικρό μήκος και εύκολο στο κυνήγι στο δάσος λόγω των γρήγορων βολών του. Στην αγορά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πλαγιόκαννων (μονή-διπλή σκανδάλη, αυτόματους- απλούς εξολκείς).


Αλληλεπίθετο

Το super poze είναι το «σύγχρονο» δίκαννο. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η στήριξη του στα χέρια μας και η άψογη σκοπευτική γραμμή που μας προσφέρει. Το superpoze κρατιέται σταθερό και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναπήδηση μετά την πρώτη βολή μας, έτσι έχουμε μία εξίσου πολύ εύκολη δεύτερη βολή. Αποκτά ολοένα και πιο πολλούς θαυμαστές και χρησιμοποιείτε ευρέως στα αθλήματα σκοποβολής, ειδικά στο trap-skeet (24gr) που είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν αυτογεμές διότι λόγω της χαμηλής μπαρούτης στα φυσιγγια αυτά θα έχουμε πολλές εμπλοκές.


Αυτογεμές

Η γνωστή σε όλους μας καραμπίνα. Σήμερα είναι το δημοφιλέστερο όπλο των κυνηγών. Στην Ελλάδα χάνει έδαφος λόγω του νόμου των 3 φυσιγγίων στην αποθήκη του. (υπενθυμίζουμε ότι οι καραμπίνες μπορούν να έχουν αποθήκη έως και πάνω από 15 φυσίγγια). Το αυτογεμές έχει αρκετά καλή σκοπευτική γραμμή που μας δίνει την δυνατότητα μακρινών βολών.


Τέλος, καταλήγουμε ότι όταν θα πρέπει να επιλέξουμε όπλο καλό είναι να χρησιμοποιούμε ως κριτήριο το θήραμα και τον σωματότυπο μας. Κάθε όπλο πριν την αγορά πρέπει να το δοκιμάζουμε ώστε να δούμε αν μας «ταιριάζει».