Μαγειρικά ταξίδια

Article Details 

Κατάλογος σελίδων » Article Details
Submit Link | Latest Links | Latest Articles | Submit Article | Top Hits  
Login | Register
Μαγειρικά ταξίδια

Date Added: November 04, 2013 02:28:27 PM
Author: vandervagos
Category: Σπίτι, Οικογένεια & Παιδί: Μαγειρική

Τη μαγειρική τη γνώρισα από παιδί ως παιχνίδι. Όλα τα παιδιά λατρεύουν τη δημιουργία και επειδή εξερευνούν το κόσμο από την αρχή κάθε δημιούργημα είναι για αυτά ένα μικρό θαύμα. Βάζει λίγο από αυτό και λίγο από εκείνο, ζυμώνεις, φτιάχνεις σχεδιάκια τα ψήνεις και έχεις τα δικά σου πεντανόστιμα κουλουράκια. Πάντα με την επίβλεψη της μαμάς μου ή της γιαγιάς μου ξεκίνησα το ταξίδι μου στο κόσμο της μαγειρικής.


Είναι πραγματικά διδακτικό παιχνίδι, πρέπει να μετρήσεις, να προσπαθήσεις, να ακολουθήσεις οδηγίες, να παίξεις με τους κανόνες αλλά και να συνεργαστείς για να πετύχεις. Μαθαίνεις από τα λάθη σου, επιβραβεύεσαι από το αποτέλεσμα για την προσπάθεια σου και γεμίζεις περηφάνεια για τα δημιουργήματα σου. Λίγα παιχνίδια μπορούν να σου προσφέρουν όλα αυτά μαζί. Και λίγα παιχνίδια μπορούν να κρατήσουν το ίδιο ζωντανό το ενδιαφέρον ενός ενήλικου και ενός μικρού παιδιού.


Είναι πραγματική εμπειρία να μαγειρέψεις με ένα παιδί και είμαι σίγουρη γι αυτό γιατί το έχω βιώσει και από τους δύο ρόλους. Πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για πολλές ερωτήσεις, γιατί βάζουμε αυτό το υλικό και τι θα συμβεί αν προσθέσουμε περισσότερο ή γιατί να μη βάλουμε και αυτό που μου αρέσει. Είναι όμως μία καλή δοκιμή και για σένα να δεις αν ξέρεις τις απαντήσεις. Είναι και μία ευκαιρία να μάθεις πως θα άλλαζες μια συνταγή αν είχες τη φαντασία ενός μικρού παιδιού, αν γκρέμιζες τους κανόνες και έφτιαχνες κάτι που πιστεύεις ότι σου άρεσε.


Αυτή η στιγμή είναι εκείνη που συνειδητοποιείς ότι η μαγειρική είναι τέχνη και τα πιάτα τα έργα της. Μπορείς να πειραματιστείς κι αν έχεις ταλέντο θα βγάλεις κάποια δικά σου πιάτα που κάποιοι θα τα λατρέψουν, κάποιοι θα αδιαφορήσουν και κάποιοι μπορεί να αποφύγουν γι απάντα τη μαγειρική σου. Μπορείς να παραμείνεις στην αντιγραφή κλασσικών έργων και να πειρματιστείς με πιο εναλλακτικές επιλογές της μοντέρνας γαστρονομίας.


Η μαγειρική με άλλους είναι δύσκολη υπόθεση. Θέλει συντονισμό, συνεργασία και προπόνηση. Μου είναι εύκολο να μαγειρέψω με ανθρώπους που με δίδαξαν αλλά και με ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Εκείνοι όμως που με έκαναν να βελτιωθώ είναι εκείνοι που με αμφισβήτησαν. Εκείνοι που με έκανα να αναρωτηθώ αν το κάνω σωστά και εκείνοι που μου έβαλαν πιο ψηλά τον πήχη. Η θέληση και η φαντασία, η υπομονή και η τόλμη είναι ότι χρειάζεται κανείς για να πειραματιστεί με την μαγειρική. Όταν όμως μετά από πολύ δουλειά αρχίζεις να απολαμβάνεις τους καρπούς των κόπω σου η ικανοποίηση δεν περιγράφεται.


Αγαπάω την μαγειρική περισσότερο από το φαγητό. Την διαδικασία περισσότερο από το αποτέλεσμα. Είναι κάτι που με χαλαρώνει και με κάνει να αδειάζω το μυαλό μου. Παραδίνομαι στα χέρια μου και στην αλληλουχία των κινήσεων και απολαμβάνω τα στάδια ένα προς ένα. Οι συνταγές είναι οι οδηγοί, χαράζουν τους δρόμους όπως οι χάρτες, τους προορισμούς των ταξιδιών μας τους επιλέγουμε εμείς καθώς και τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν σε αυτούς. Ο συντομότερος δρόμος δεν είναι πάντα ο πιο όμορφος και ο μακρυνότερος δεν είναι πάντα ο πιο δύσκολος. Χαράξτε τα δικά σας μονοπάτια και αν τα επιλέξουν κι άλλοι μετά από εσάς ίσως γίνουν δρόμοι. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και τα λάθη και τις σωστές επιλογές σας.
Καλά μαγειρικά ταξίδια.