Καρβαβίτσα Κερμενιώτικη

Article Details 

Κατάλογος σελίδων » Article Details
Submit Link | Latest Links | Latest Articles | Submit Article | Top Hits  
Login | Register




Καρβαβίτσα Κερμενιώτικη

Date Added: January 22, 2015 01:03:35 PM
Author: greekouzina
Category: Σπίτι, Οικογένεια & Παιδί: Μαγειρική


Είναι μια γνωστή συνταγή για τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης αλλά άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Παλιά και παραδοσιακή συνταγή που έχει έντονο άρωμα και γεύση. Το λεξικό αναφέρει σχετικά: Καρβαβίτσα:

Λουκάνικο από έντερα χοίρου γεμιστά με συκωταριά μαζί με χοιρινό κρέας. Ανήκει στα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων. Η καταγωγή είναι από τη Θράκη. Η συνταγή που σας προτείνουμε αντίθετα από άλλες, αφορά την γνήσια παραδοσιακή συνταγή από το Κερμένι της Ανατολικής Θράκης. Σερβίρεται με το ζουμάκι του ζεστό. Το έδεσμα αυτό μπορεί να μη είναι εμφανίσιμο αλλά είναι πεντανόστιμο!


ΥΛΙΚΑ

Συκώτι - 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κομμένο σε μικρά ζαράκια

Συκωταριά - 1 μεγαλούτσικη αρνίσια ζεματισμένη

Μοσχάρι - 1/2 κιλό σε κιμά

Χοιρινό - 1/2 κιλά σε κιμά

Κρεμύδι - 2-3 τεμάχια μεγάλα τριμμένα

Ρύζι - 2 φλυτζάνια του τσαγιού τύπου Καρολίνα

Πιπέρι - 1 κ.σ.

Μπαχάρα - 1 κοφτό κ.γ. τριμμένο

Ρίγανη - 1 κ.γ. κοφτό

Αλάτι - 2 κ.γ.

Δάφνη - 3-4 φύλλα

Έντερα - 10 μέτρα παστωμένα σε αλάτι (ζητήστε τα από το χασάπη)

Κύμινο - 1 κ.σ. κοφτό

Βούτυρο - 1 κ.σ. κοφτό

Λεμόνι - στυμμένο σε χυμό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεπλένουμε από το αλάτι καλά τα έντερα και τα γυρίζουμε με ξυλάκι από την άλλη πλευρά. Τα πλένουμε πάλι καλά και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το κρεμμύδι,τους κιμάδες, τα μπαχαρικά εκτός της δάφνης,το αλάτι,το βούτυρο και το ρύζι. Κόβουμε σε ζαράκια την ζεματισμένη συκωταριά και τα προσθέτουμε στο τέλος με το συκώτι στην λεκάνη. Αναπλάθουμε το μείγμα ,χωρίς να το ζυμώνουμε. Το αφήνουμε σε κρύο μέρος για 1 ώρα να ανακατευτούν οι γεύσεις. Περνάμε το έντερο σε χωνί φαρδύ ή σε μηχανή χειρός του κιμά (χωρίς την λεπίδα). Αρχίζουμε να περνάμε το υλικό και καθώς το γεμίζουμε , τρυπάμε το έντερο με μία καρφίτσα (βασικό). Όταν τελειώσουμε όλα τα έντερα, τα βάζουμε σε σπιράλ σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα (μπορεί και σε δύο). Βάζουμε νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα έντερα και ρίχνουμε την δάφνη. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με μισοσκέπαστη κατσαρόλα. Μετά από 1 1-2 ώρα δοκιμάζουμε τον ζωμό για αλάτι. Η Καρβαβίτσα βγάζει αργότερα το αλάτι της στον ζωμό και θέλει λίγο προσοχή. Την σερβίρουμε ζεστή με τον ζωμό της ή και κρύα κομμένη σε φέτες σαν μεζέ. Φίνος κρασομεζές για μερακλήδες!