Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος μιας ντουλάπας

Article Details 

Κατάλογος σελίδων » Article Details
Submit Link | Latest Links | Latest Articles | Submit Article | Top Hits  
Login | Register




Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος μιας ντουλάπας

Date Added: January 25, 2015 12:28:43 AM
Author: st025
Author's Website: Επιπλοποιός Τσενεκίδης Ιωάννης
Category: Σπίτι, Οικογένεια & Παιδί
Η ντουλάπα είναι ένα έπιπλο που σκοπό έχει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας για αποθήκευση κυρίως ρούχων. Στο παρελθόν αυτό το έπιπλο είχε την μορφή μιας εσοχής ανάμεσα σε δυο τοίχους με ένα ξύλινο τελάρο με πόρτες. Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα λειτουργικό έπιπλο μέσα σε μια κρεβατοκάμαρα, σε ένα παιδικό δωμάτιο ή ακόμα και στην είσοδο του σπιτιού.
Αυτή η μεταμόρφωσή των ντουλαπών έχει κάνει την επιλογή του υποψήφιου αγοραστή ντουλάπας πιο δύσκολη και δικαιολογημένα. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι όμως υπάρχει το κατασκευαστικό και λειτουργικό. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ποιοι παράγοντες μεταβάλλουν την τιμή μια ντουλάπας και τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής αν πέρα από το θέμα εμφάνισης θέλει να αγοράσει μια ντουλάπα που θα έχει καλή ποιότητα και θα αντέξει στο χρόνο και στις ενδεχόμενες μετακομίσεις που μπορεί να υποστεί.
Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής μιας ντουλάπας:

Τύπος Ξύλου

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του επίπλου έχουν φέρει στην αγορά υλικά χαμηλότερης ποιότητας από αυτά που γνώριζαν οι καταναλωτές στο παρελθόν. Σαν αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος μπορεί ένας υποψήφιος αγοραστής ντουλάπας να βρει και να αγοράσει μια αισθητικά όμορφη και εκ πρώτης άποψης λειτουργική ντουλάπα αλλά σύντομα να αντιμετωπίσει παραβλήματα είτε με τους μηχανισμούς της είτε με την αντοχή της.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρώτη ύλη νεβοπάν που επενδύεται με χαρτί το οποίο έχει χρωματιστεί σε απομίμηση ξύλου. Είναι κάτι που μοιάζει με την γνωστή μελαμίνη παρόλα αυτά δεν έχει την αντοχή της και με ένα πρώτο χτύπημα οι πιθανότητες είναι ότι θα γδαρθεί η επιφάνειά του.
Πάχος Ξύλου

Πέρα από τον τύπο ξύλου, η ποιότητα και το κόστος μιας ντουλάπας επηρεάζεται και από το πάχος του ξύλου. Όσο πιο παχιά μια πλάκα ξύλου τόσο πιο ανθεκτική αλλά και ακριβή γίνεται μια ντουλάπα. Στις φθηνές ντουλάπες το πάχος της πλάκας μπορεί να είναι ακόμα και 16 ή 18mm γεγονός που την καθιστά πολύ ευάλωτη σε μετακομίσεις αλλά και σε στήριξη βάρους.
Επιπλέον Αξεσουάρ

Τα extra αξεσουάρ είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή μιας ντουλάπας. Αν μια ντουλάπα π.χ. είναι συρόμενη, ή έχει πολλά συρτάρια και ράφια, αν έχει ασανσέρ για κρέμασμα ψιλά, αν έχει παντελονοθήκες ή γραβατοθήκες ή ακόμα και φωτισμό, αν έχει κρύσταλλα και επιπλέον μεταλλικά στοιχεία. Όλα αυτά τα έξτρα αξεσουάρ μεταφράζονται και σε επιπλέον χρόνο παρασκευής αλλά και σε επιπλέον κόστος αγοράς εξοπλισμού.
Διαστάσεις Ντουλάπας

Οι διαστάσεις μια ντουλάπας είναι αυτονόητο να επηρεάζουν το κόστος της. Πολλές φορές όμως ο έμπορος που θα την προωθήσει μπορεί να δώσει έμφαση στα φύλλα που έχει παρά στις ακριβή της διαστάσεις. Το μήκος των φύλων της όμως μπορεί να είναι στενό καθώς και το ύψος της χαμηλό. Αυτό ελαφρύνει και το κόστος μεταφοράς της κατά την εισαγωγή πολλών βιομηχανικών μοντέλων ντουλάπας στην Ελλάδα. Μια ντουλάπα που θα εκμεταλλευτεί απόλυτα τον ύψος, το φάρδος και το πλάτος του χώρου για τον οποίο την προορίζουμε θα μας επιτρέψει να βελτιστοποιήσουμε την χρησιμότητά της και κατά συνέπεια να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τον χώρο που θα της αφιερώσουμε.
Τρόπος Κατασκευής, Δκτυο Διανομής και Αποθέματα

Ο τρόπος κατασκευής της ντουλάπας είναι ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά το κόστος της. Εργοστάσια που παράγουν φασόν ντουλάπες έχουν την δυνατότητα να μειώσουν το χρόνο παραγωγής της ντουλάπας καθώς και εφόσον παράγουν μαζικά κάποια συγκεκριμένα μοντέλα να μειώσουν και το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης τους. Βεβαίως για να παραμείνει το κόστος χαμηλό θα πρέπει επίσης να έχουν την δυνατότητα να διατηρούν μια μεγάλη ζήτηση που θα εγγυάται την λειτουργία της παραγωγικής του βάσης συνεχόμενα για να καλύψει το μεγάλο κόστος λειτουργίας που έχουν καθώς και το κόστος των μεσαζόντων (κατά κύριο λόγω εμπόρων) που θα προωθήσουν τις ντουλάπες τους. Ένας έμπορος με μεγάλες εγκαταστάσεις και πολλά αποθέματα επίπλων (αν συνδυαστεί και με σχετικά μικρή ζήτηση) έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος και θα το υπολογίσει για να βγάλει την τελική τιμή της ντουλάπας σε αντίθεση με ένα μικρότερο εμπορικό κατάστημα ή και έναν κατασκευαστή επίπλου.
Μεταφορά και Τοποθέτηση

Η μεταφορά και η τοποθέτηση συμβάλουν σημαντικά στο κόστος αγοράς μιας ντουλάπας αλλά και στην ποιότητά της. Πολλές φορές ο αγοραστής θα συγκρίνει ανόμοιες τιμές. Π.χ. την τιμή μιας ντουλάπας από ένα κατάστημα που δεν παραδίδει στο σπίτι με την τιμή ενός κατασκευαστή ή εμπόρου που περιλαμβάνει και την μεταφορά και την τοποθέτηση. Κάτι που σαφώς δεν είναι σωστό. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι πολλές ντουλάπες που είναι της μορφής (do it yourself) προκειμένου να δώσουν την δυνατότητα σε έναν αγοραστή να τις τοποθετήσει μόνος του με περιορισμένα εργαλεία, είναι σχεδιασμένες με συνδέσμους που δεν εγγυώνται την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα και στήριξή της.