Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα.

Article Details 

Κατάλογος σελίδων » Article Details
Submit Link | Latest Links | Latest Articles | Submit Article | Top Hits  
Login | Register
Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα.

Date Added: February 05, 2015 12:41:02 PM
Author: methos
Author's Website: getpet.gr | Ο εύχρηστος αγγελιοχώρος για κάθε φιλόζωο
Category: Σπίτι, Οικογένεια & Παιδί: Κατοικίδια
Η παχυσαρκία, δηλαδή η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, είναι πλέον κοινά αποδεκτό στον κτηνιατρικό κλάδο πως αποτελεί μείζων ιατρικό πρόβλημα για την υγεία τόσο του σκύλου όσο και της γάτας. Είναι ένα νόσημα που ολοένα αυξάνεται σε συχνότητα εμφάνισης, με τα νεότερα δεδομένα να δείχνουν πως το ποσοστό των ζώων σήμερα που ζουν εντός σπιτιού και είναι παχύσαρκα κυμαίνεται μεταξύ 20-50%. Το νόσημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του κτηνιάτρου καθώς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής του.

Πως καταλαβαίνουμε πως ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος;

Ένας σκύλος είναι παχύσαρκος όταν το βάρος του ξεπερνά κατά 20% το φυσιολογικό βάρος που προβλέπεται για τη φυλή του. Όμως, η ζυγαριά δεν είναι καν απαραίτητη για τη διάγνωση της παχυσαρκίας.
Αρκεί να προσέξουμε τα πλευρά του σκύλου: αν δε φαίνονται με το μάτι ή δεν μπορούμε να τα ψηλαφίσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι το ζώο είναι παχύσαρκο.
Αρχικά μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες, και σύμφωνα με την όψη του σκύλου μας, να τον κατατάξουμε στην αντίστοιχη κατηγορία:

Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα. Ένα Νόσημα των Καιρών μας.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας;

Οι παράγοντες επικινδυνότητας που είναι ικανοί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία χωρίζονται στους ενδογενείς και τους εξωγενείς.


Ενδογενείς:
- Η ηλικία. Τα μεσήλικα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τα νεαρά και τα υπερήλικα
- Το φύλο. Πιο συχνή στα θηλυκά
- Η φυλή.
Για σκύλους: Beagle, Boxer, Chihuahua, Cocker Spaniel, Dachshund, Golden retriever, Labrador, Pug κ.α.
Για γάτες: Οι κοινές νοσούν πιο συχνά από τις καθαρόαιμες
- Η αναπαραγωγική κατάσταση. Πιο συχνή στα στειρωμένα
- Η γενετική προδιάθεση. Κληρονομικότητα Παθήσεις που συνδέονται με τη λανθασμένη λειτουργία του υποθαλάμου


Εξωγενείς:
- Η μειωμένη κινητική δραστηριότητα του ζώου
- Η αυξημένη προσφερόμενη ενέργεια. Τροφή με αυξημένο λίπος, εύγεστες τροφές όπως σπιτικό φαγητό ή λιχουδιές
- Το περιβάλλον διαβίωσης. Μέσα ή έξω από το σπίτι
- Άλλες συνθήκες που επηρεάζουν την πρόσληψη της τροφής. Παρουσία άλλων ζώων στο χώρο, αριθμός γευμάτων/ημέρα, διατροφή κατά βούληση

Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα. Ένα Νόσημα των Καιρών μας.

Τι συνέπειες έχει;

Τα παχύσαρκα ζώα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν:

-Οστεοαρθρίτιδα
-Σακχαρώδη διαβήτη
-Καρδιοαναπνευστικές διαταραχές
-Θερμοπληξία
-Προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία
-Επιπλοκές κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας

Πως μπορεί να προληφθεί η παχυσαρκία;

Σημείο-κλειδί για την αποφυγή των ανωτέρω είναι η Πρόληψη!
Ο σκύλος ή η γάτα θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε φορά που προσκομίζονται στον κτηνίατρο, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να σημειώνει το σωματικό βάρος στο βιβλιάριο του ζώου. Επίσης, είναι αναγκαίο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ζώα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για να εμφανίσουν παχυσαρκία, ζώα δηλαδή τα οποία συγκεντρώνουν έναν ή παραπάνω από τους παράγοντες επικινδυνότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κτηνίατρος θα πρέπει να προσαρμόζει αναλόγως το διατροφικό πρόγραμμα του ζώου, το οποίο θα τηρείται αυστηρά από τον ιδιοκτήτη. Σημαντική όμως είναι και η αύξηση της κινητικότητας του ζώου καθώς και η σωστή ενημέρωση του ιδιοκτήτη. Οι κακές συνήθειες του παρελθόντος που οδήγησαν εν τέλει στη παχυσαρκία θα πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να είναι επιτυχής η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα. Ένα Νόσημα των Καιρών μας.

10 Συμβουλές για να αποκτήσει το ιδανικό βάρος

1. Μειώνουμε σταδιακά την ποσότητα τροφής. Ξεκινάμε δίνοντας 10 – 20% λιγότερη σε κάθε γεύμα.

2. Αν χρειαστεί να την αλλάξουμε με μια άλλη, πιο χαμηλοθερμιδική, καλό είναι να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφύγουμε πεπτικές διαταραχές.

3. Μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή λαχανικά και φρούτα, όπως ωμό ή βρασμένο καρότο, ωμό αγγούρι ή μήλο, βρασμένο σέλινο, μπρόκολο ή μπιζέλια. Οι τροφές αυτές είναι εύγευστες και πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αποφεύγουμε το καλαμπόκι και τα εσπεριδοειδή και θυμόμαστε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σταφύλι και οι σταφίδες, το ραβέντι, το αβοκάντο και οι ωμές πατάτες είναι τοξικά για τα ζώα μας.

4. Χορηγούμε πολλά, μικρά γεύματα. Μπορούμε επίσης να «ξεγελάσουμε» την πείνα του με φρέσκο δροσερό νερό. Για να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού, μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικά δοχεία (μεταλλικά, πλαστικά, ρηχά, βαθιά), ώστε να βρούμε ποιo προτιμά, καθώς και το ειδικό σιντριβανάκι (κυρίως για γάτες).

5. ∆εν αφήνουμε το πιάτο γεμάτο τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσφέρουμε φαγητό και το αφήνουμε στη διάθεσή του για 15 – 30 λεπτά, επιβλέποντάς το.

6. ∆εν προσφέρουμε μεζεδάκια ανάμεσα στα γεύματα. Στην εκπαίδευση αντικαθιστούμε τις λιχουδιές με λαχανικά ή μέρος της ημερήσιας ποσότητας της τροφής του.

7. Ασκούμε το ζώο συστηματικά και σταθερά, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. ∆εν πρέπει να αδρανεί μέσα στην εβδομάδα και να ασκείται εξαντλητικά το Σαββατοκύριακο.

8. Το ζυγίζουμε κάθε μήνα, για να εκτιμήσουμε την πρόοδό του. Στο σπίτι μπορούμε να ζυγιστούμε αρχικά μόνοι μας, στη συνέχεια κρατώντας αγκαλιά το ζώο μας και, τέλος, να υπολογίσουμε τη διαφορά.

9. Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, σε βάθος τουλάχιστον 6 – 8 μηνών. Η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

10. Για να είναι επιτυχής η προσπάθειά μας, θα πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμορφώνονται στην τήρηση του προγράμματος διατροφής και άσκησής του.

Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα. Ένα Νόσημα των Καιρών μας.

Τελικός στόχος

Πάραυτα, ο τελικός στόχος δεν είναι απλά η μείωση του σωματικού βάρους του ζώου, αλλά η διατήρησή του στα φυσιολογικά επίπεδα. Το ζώο θα πρέπει να σιτίζεται με μία ισορροπημένη, πλήρη διατροφή και να ασκείται καθημερινώς. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν και σε καμία περίπτωση να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Με την σωστή, λοιπόν, εκπαίδευσή τους, όλα είναι δυνατά!Πηγή: trihes.gr, diagnovet.gr